Description
مرزه «Summer savoury» گیاهی از خانواده نعناع، چند ساله و بومی مدیترانه شرقی و جنوب غربی آسیاست. سبزی مرزه گیاهی معطر و خوش طعم است. برگ های مرزه نرم و متقابل، بدون دمبرگ، باریک و نوک تیز هستند. برگها از کرک و تارهای غده ای فراوان و اسانس دار پوشیده شده اند. فصل گلدهی مرزه از تیر ماه تا شهویور است.برگهای مرزه و بخش های فوقانی آن که گل داده اند را جدا کرده و بر روی سطحی چوبی در دمای 40 درجه سانتی گراد خشک می کنند.
ارزش غذایی:
مرزه دارای ویتامین ها و مواد معدنی بسیاری است که می توانند در سلامت انسان نقش زیادی داشته باشد و ویتامین ها و مواد معدنی های بدن را تامین کند.برگ و شاخه مرزه منبع بسیار زیادی از پتاسیم، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و سلنیم می باشد و می تواند به کنترل ضربان قلب، فشار خون و ساخت گلبول های قرمز خون بسیار موثر باشد.مرزه سرشار از ویتامین های B ، ویتامین A ، ویتامین C، نیاسین ، تیامین و پیرودوکسین است.فیبر موجود در مرزه موجب کاهش کلسترول بد خون (LDL) شده و کلسترول خوب (HDL) را افزایش می دهد.برگ های مرزه حاوی فنول های روغنی فراری مثل تیمول و کارواکرول هستند. تیمول موجود در مرزه دارای خاصیت ضد قارچی و ضد عفونی است. کارواکرول موجود در مرزه که طعم تندی به مرزه می دهد دارای خواص آنتی باکتریال می باشد. پتاسیم موجود در مرزه به کنترل ضربان قلب و فشار خون و آهن موجود در آن به تولید گلبولهای قرمز کمک می کند. منگنز به عنوان یک کوفاکتور برای آنزیم های آنتی اکسیدان عمل می کند.
شرایط محیطی لازم:
خاک مناسب رشد: خاکی که برای کاشت مرزه استفاده میشود باید سبک و تا حدودی غنی باشد.
دمای مورد نیاز: دمای مناسب برای کاشت مرزه
بذر مرزه در دمای 20 تا 30 درجه سانتیگراد جوانه میزند. بهترین دما برای جوانه زنی بذر مرزه 20 تا 22 درجه سانتیگراد است. زمان کاشت بذر مرزه اطمینان حاصل کنید دمای خاک بالای 18 درجه سانتیگراد باشد.
کاشت:
میزان مصرف بذر : ۱۰ کیلوگرم در هکتار
فاصله کاشت بذر: بذرها را با فاصله 10 تا 15 سانتیمتر از یکدیگر بکارید.
عمق کاشت بذر: عمق مناسب کاشت 1 تا 2 سانتیمتر است.
دوره رسیدگی محصول: ۱۴۰ تا ۱۶۰ روز پس از کاشت
داشت:
در صورت متراکم بودن گیاهان در طول ردیف ها آنها را تنک می کنند. مرحله 1 تا 6 برگی زمان مناسبی برای این کار است. در طول رویش مرزه، مبارزه با علف های هرز ضرورت دارد. قبل از کاشت استفاده از علف کش آرزین (Aresin) و کار مکس (Karmex) تاثیر خوبی در از بین بردن علف های هرز دارد. پس از کاشت بذر و قبل از رویش می توان از محلول یک درصد گراماکسون (Gramaxon) برای مبارزه با علف های هرز استفاده نمود. وقتی که طول گیاه به ۱۸ تا 80 سانتی متر رسید می توان از علف کش آرزین به صورت محلول پاشی استفاده کرد.
انجام کولتیواتور بین ردیف ها بخصوص پس از اولین برداشت نقش عمده ای در افزایش عملکرد دارد. مرزه کم و بیش به آفات و بیماریها مقاوم است.
برداشت:
گیاهان در مرحله گل دهی حاوی حداکثر مقدار اسانس می باشند از این رو برداشت پیکر رویشی آنها از این مرحله آغاز می شود. در صورت مراقبت مناسب از نظر آبیاری رسیدگی به خاک و عناصر موجود در آن جهت رویش مناسب گیاه، می توان در طول سال 2 یا حتی 3 بار محصول برداشت نمود. اولین برداشت همواره در آغاز گلدهی انجام می گیرد. دومین برداشت معمولاً اواخر شهریور تا اوایل مهر مناسب می باشد. برداشت محصول توسط ماشین یا داس صورت می گیرد و کلیه اندام های هوایی گیاهان برداشت می شوند. پس از جمع آوری محصول را خشک می کنند. دمای مناسب برای خشک شدن اندام های رویشی مرزه 40 درجه سانتی گراد است.
آفات:
از آفت این گیاه می توان به Lepidoptera ها( پروانه ها و بیدها) و کرم صدپا اشاره کرد.
Reviews
There are no reviews yet.